Kaşık maması, anne sütünden sonra bebek beslemesinde yer alan en önemli gıda olmaktadır. Kaşık mamaları doktorların önermesi ile birlikte genel olarak bebekler altı aylık olduktan sonra kullanımına başlanmaktadır. Emzirme döneminde tamamlayıcı bebek gıdalarından birisi olan kaşık mamaları, ek gıdaya geçiş döneminde muhallebi olarak hazırlanan tahıllı ve sütlü bebek mamaları olmaktadır.
Kaşık mamaları ihtiva ettiği vitaminler ve mineraller sayesinde, bebeklerin en sağlıklı şekilde beslenmelerine yardımcı olmaktadır. Kaşık mamaları içeriğinde organik olarak yer alan meyve ve tahıl bileşenleri ile bebek beslenmelerinde en iyi tamamlayıcı gıdalar olarak bilinmektedir. Kaşık mamaları farklı markaların satışa sunduğu çeşitleri ile hem biberonla, hem de kaşıkla bebeklere verilebilmektedir.
Kaşık mamaları iki çeşit olarak hazırlanmaktadır. Kaşık mamaları, bu bağlamda suyla hazırlanan sütlü kaşık mamalarının yanı sıra, tahıllı olan ve devam sütleri ya da anne sütü ile hazırlanan çeşitlerde bulunmaktadır. Sütlü kaşık mamaları su ile hazırlanmakta olup, pişirme yapmadan sadece karıştırılması yeterli olmaktadır.
Muhallebi kıvamında hazırlanan bu mamaya bebeklerin sevdikleri tatlara göre muz, armut ya da çilek gibi meyveler de eklenebilmektedir. Aynı zamanda bu kaşık mamasının içerisine pekmez de konulabilmektedir. Suyla hazırlanan sütlü kaşık mamaları bir ek gıda türü olup, günde 2 sefer bebeklere verilebilmektedir. Bu mamanın kıvamı ise su miktarı ayarlanarak akışkan ya da katı olarak yapılabilmektedir.
Tahıllı kaşık mamaları ise devam sütü ya da anne sütü ile hazırlanan mamalar olmaktadır. tahıllı olan kaşık mamaları bebeğin yoğurduna, çorbasına, meyve ya da sebze pürelerine de ilave edilebilmektedir. Tahıllı kaşık mamaları muhallebi kıvamında hazırlanıp, günde iki sefer olmak üzere bebeklere verilebilmektedir.
Vitamin ve mineral deposu olan bebek kaşık mamaları, satın alımlarında mutlaka bebeklerin ihtiyaçları doğrultusunda olan mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Kaşık mamalarının mutlaka Sağlık Bakanlığı onayı sahip olması da önem taşımaktadır. Bebeklerin alerji durumlarına göre kaşık mamasına başlamadan önce kesinlikle doktora sorulması ve onun tavsiyesi ile bu mamaların kullanılması gerekmektedir.
Aynı zamanda bebeklerin sindirim sistemlerini ve bağırsaklarını rahatsız etmeyen kaşık mamalarının seçilmesi lazımdır. Kaşık mamalarının içeriğinde yer alan vitamin ve mineral değerlerinin de, satın almadan önce dikkatle incelenmesi şarttır. Alınacak olan kaşık mamalarının içerisinde bebeklerin sağlığına zarar verecek katkı maddelerinin de kesinlikle olmaması gerekmektedir.
Kaşık maması fiyatları sahip olduğu özelliklere, markasına ve kullanım amaçlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kaşık mamalarının gramajları da fiyatlarını etkilemektedir. Kaşık mamaları diğer bebek mamalarına göre en ucuz fiyatlara sahip olan mama çeşitlerinden birisi olmaktadır.
Kaşık maması bebeklerin sağlıklı büyümesi açısından en önemli ek gıdalardan birisi olup, doktor tavsiyesi ile olmak üzere kaşık mamalarına bebekler altı aylık olduktan sonra başlanabilmektedir. Kaşık mamaları sabah, öğle ya da akşam fark etmeksizin günde 2 sefer bebeklere verilebilmektedir.
Kaşık mama çeşitleri bebeklerin tüm vitamin ihtiyaçlarını karşılayan en iyi ek gıdalar arasında en üst sıralarda yer almaktadır. Buna bağlı olarak en çok tercih edilen kaşık mama çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
Hipp Organik 5 Tahıllı 200 gr Kaşık Maması
Hipp Organik Sütlü Meyveli Tahıl Bazlı 250 gr Kaşık Maması
Hipp Organik İyi Geceler Sütlü Elmalı 250 gr Kaşık Maması
Hipp Organik Kırmızı Meyveli Dondur Ye 5x30 ml Kaşık Maması
Hipp Organik Pirinçli Ek Gıda 200 gr Kaşık Maması