Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri
20.07.2024

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri

Ağız yarası, yanakların iç kısmı ve diş etleri de dahil olmak üzere dil ve dil altı bölgelerinde de görülebilen tüm ağız içinde varlığını sürdüren iltihaplı bir şişlik olarak tanımlanabilir. Mukozal olarak ağız içinde hasarlar ortaya çıkartan yara tat alma sıkıntısı yaratırken aynı zamanda ağrılı veya acılı durumlarda ortaya çıkartabilir. Küçük görünümleri ile ülser ve enfeksiyon olarak da adlandırılan yaranın yaygın olma sebepleri ise değişiklik gösterebilir.

Yetersiz beslenme, bağışıklık sistemi sorunları, stres ve hormonal değişiklikler ile ağız içinde dokuların sürtünerek ortaya çıkarttığı durumlarda ağız yarası olarak adlandırılmaktadır. 21 gün içerisinde geçen durumlarda tehlike görülmediği gibi bakımlarına özen göstermek çok önemlidir. Ağız yaralarının artması ve sürekli tekrar etmesi ise vücutta farklı rahatsızlıkların habercisi olarak kabul edilebilir.

Ağız Yaraları Nasıl Hızlı Geçer?

AFT olarak da tanımlanan ağız yarası oluşumu sırasında müdahale edilmesi halinde çok daha hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. Özellikle dikkatli bir şekilde doğal uygulamalar yapılması ise çok daha kısa süre içerisinde sorunun ortadan kaldırılması için doğru adım olacaktır. 

Ağız yarası sebepleri ortadan kaldırabilmek ve ağrılı acılı döneme son verebilmek için yapılabilecekler ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Tahriş edecek kadar sıcak veya çok soğuk içeceklerden uzak durmak,
  • Baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durmak,
  • Tuzlu su veya karbonatlı su ile gargara yapılması,
  • Yemeklerden önce mutlaka anestezik krem kullanmak,
  • Antibiyotik kullanımı sağlamak,

Ağız İçi Yaralar İçin Evde Neler Yapılabilir?

Çok sancılı ve yaşam kalitenizi düşürecek bir durum olan ağız içi yaralar için evde yapılabilecek uygulamalar arasında en yaygın olanları şu şekilde belirtilebilmektedir;

  1. Tuzlu su ile gargara yapmak,
  2. Meyve aromalı buz çubukları kullanmak,
  3. Karbonatlı su ile gargara yapılması,
  4. Sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulması,
  5. Baharatlı yiyeceklerden uzak durulması,
  6. Tuzlu yiyecekler yenilmemesi,
  7. Turunçgillerden olarak bilinen meyve grubunun tüketilmemesi,

Ağız İçi Yaralar Ne İçin Çıkar?

Pek çok farklı sebep ile ortaya çıkabilen ağız içi yaraların çıkma sebebi kişilerin hayatlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Acı verici ve konuşma, yeme gibi günlük yaşam aktivitelerini de olumsuz etkileyen yaraların yetersiz beslenme, hormonal değişimler, stres ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar ise en yaygın sebepler olarak bilinir. Ağız içindeki dokuların birbirine sürtünmesi ve yanak içinin ısırılması gibi doku zedeleyici durumlarda ağız içi yaraların çıkma sebebi olarak kabul edilebilir. 

Doğru uygulamalar yapılarak kısa süre içerisinde iyileşme göstermesi beklenen ağız içi yaraların en az hasarla kaybolması ise çok önemlidir. 

Ağız Yarası Hangi Vitamin Eksikliği ile Ortaya Çıkar?

Sebepsiz olarak da ortaya çıkan AFT diğer ismiyle ağız yarası vitamin eksikliği sebebiyle de görülebilmektedir. Özellikle kullanılan ilaçların yan etkileri ve duygusal stres, maruz kalınan tramvalar gibi pek çok sebeple ortaya çıkan ağız içi enfeksiyonları vitamin eksikliğinden dolayı da ortaya çıkabilir. 

Ağız yarası vitamin eksikliği olarak ortaya çıkması halinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar iseB1, B2, B6, B12, Demir, fosfat, çinko, C vitamini eksikliği gibi pek çok farklı sebep gösterilebilir. Sağlıklı beslenmenin önemi ağız yaraları üzerinden de görüldüğü için dengeli ve yeterli besin alınması çok daha sağlıklı bir beden elde etmenizi sağlayacaktır.

Hangi Yiyecekler Ağız Yarası Oluşumuna Sebep Olur?

Ağız içi yarası oluşumuna sebep olan yiyecekler özellikle sık tüketilmesi halinde yaranın meydana çıkması mümkündür. Aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketimi ve narenciye ürünlerin çok daha sık tüketilmesinin yanında asitli yiyecek ve içecekler de ağız içinde zarar gösterebilmektedir. İltihaplanmanın artması ve ağız içi yaraların yayılmasına sebep olunması gibi pek çok sebepte gözlemlenebilmektedir.

Kriz anlarında acıyı ve ağrıyı azaltmak için ağız içi yarası oluşumuna sebep olan yiyecekler yerine yoğurt, somon ve lahana gibi çok daha yumuşak ürünler tercih edilebilir. Aynı zamanda süt, ayran gibi çok daha sağlıklı ve hafif içecekler tercih edilmesi de önerilir.

Sirkeli Su Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Ağız içinde oluşan yaraların kısa süre içerisinde iyileşebilmesi için özellikle iltihabın iyileşme göstermesi çok önemlidir. Sağlıklı hücreleri geri kazanabilmek için sirkeli su kullanımı ise çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle elma sirkesi ile yapılan uygulamalarda elma sirkesini az bir miktar su ile karıştırarak bir kulak çubuğu veya pamuk yardımıyla yara üzerine uygulamak gereklidir. Ağız yaralarının çok hızlı bir şekilde iyileşme gösterebilmesi içinse bu uygulamanın gün içerisinde tekrar etmesi ve yara tamamen kaybolana kadar sürdürülmesi çok önemlidir.

Hangi İlaç Ağız Yaraları İçin Kullanılabilir?

Ağız içi yaralar için ilaç kullanımı kesinlikle doktor kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. Yaranın ne çeşit bir enfeksiyona sahip olduğu araştırılmalı ve mutlaka sonucuna uygun bir antibiyotik kullanımı sağlanmalıdır. Ağız içinde yara oluşmasına sebep pek çok farklı etken bulunması ise doktor kontrolünün önemini hatırlatmaktadır.

Hangi Bitki Ağız Yarası İçin Kullanılabilir? 

AFT veya diğer adıyla ağız yarası için tedavi amacıyla kullanılabilecek tek bitki aleo vera bitkisi olarak kabul edilebilir. Ağrının ve acının azalmasına sebep olması aynı zamanda iyileşme göstermesi için günlük olarak kullanılması uygun tercihlerden biri olarak da bilinmesi pek çok farklı çeşitte kullanma olasılığı da vermektedir. 

Ağız yarası için doğrudan bitkiyi uygulamak yerine aleo vera suyu içmek ya da çatlamış bölgelere doğrudan uygulamak da doğru olabilir.

Ağız Yaraları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Ağız yaraları için tuz kullanmak doğru mudur?

Ağız yaraları için tuz kullanımı çok önemlidir. AFT ağrısının hafiflemesini sağlayan tuz içeriğindeki pek çok fayda ile de dikkat çekmektedir. Tuzlu su hazırlanarak gargara yapılması ve gün içerisinde kullanılması sıklıkla tavsiye edilebilir. Ilık su içine 1 çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapılması ise yara enfeksiyonunun hızla iyileşmesine sebep olabilir.

Farklı sebepler dolayısıyla ortaya çıkmış olan ağız yaraları için tuz tüketimi doğru yapılması halinde kısa süre içerisinde yarada iyileşme ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmek adına da rahatlama sağlanabilir.

Ağız yaraları için hangi çay kullanılır?

Enfeksiyon olarak ortaya çıkan ve oldukça sancılı bir sürece sebep olan ağız içi yaralar için çay kullanımı etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul edilebilir. Nergis çayı yanık ve yara tedavilerinde kullanılabilen müthiş bir antibiyotik etkisi yaratabilmektedir. Yoğun bir içeriğe sahip olan çayın demlendikten sonra gazlı bez ile yara olan bölgelere uygulanması halinde bölgedeki kaşıntının ve ağrının azalması da beklenebilir.

Ağız yaraları için bal kullanımının faydaları nelerdir?

Ağız yaraları için bal kullanımı çok özel bir iyileştirme etkisi gösterebilir. Doğal bal kullanımı ile gün de iki kez iki kaşık yenmesi halinde iyileşmenin hızlanması gözlemlenebilir. Aynı zamanda dil ucu ve yanak içinde ortaya çıkan yaralar için ağrının dinmesi adına da rahatlama göstermesi gün içerisinde ve yara tamamen kaybolana kadar sürekli kullanım sağlanabilir. Dil ve yanakların hareket etmesi halinde acının tekrarlanmasına da engel olması ise ağız yaraları için bal tüketiminin çok doğru bir uygulama olduğunu göstermektedir.

Blog Son Eklenenler
Yaz İçin Harika Güneş Ürünleri

Yaz İçin Harika Güneş Ürünleri

Güneş ürünleri, güneş kremleri ve güneş losyonları, sürüldükten 15 dakika sonra koruyucu etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle yaygın bilinen bir yanlışın aksine güneş kremi plajda ya da dışarı çıktıktan sonra değil, henüz güneşe çıkmadan önce sürülmelidir. Eğer dış mekanda güneş altında zaman geçirecekseniz bu durumda güneş kremini 2 saatte bir yenilemelisiniz. Kapalı mekanda örneğin camlı, güneş alan bir havuz kenarında duracaksanız güneş koruyucu kremi, 4 saatte bir sürmeniz yeterlidir.

Devamını Oku
12.09.2024
Yaz Mevsiminde Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaz Mevsiminde Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Mevsim değişimleri genellikle saçların yıpranmasına neden olur. Her mevsim için uygulanması gereken bakım farklıdır. Mesela yaz mevsiminde saç bakımı, diğer aylara göre daha fazla özen isteyebilir. Çünkü yazın kuru havası, saçların da nem kaybına ve cılızlaşmasına yol açar. Güneş’in saçları güçlendiren etkisi yanında sürekli güneşe maruz kalmanın da saçları yıpratıcı özelliği bulunur.

Devamını Oku
12.09.2024
Cilt Tipimizi Nasıl Belirleriz?

Cilt Tipimizi Nasıl Belirleriz?

Cilt bakımı yapmadan önce cilt tipinizi evde yapacağınız basit bir testle öğrenebilirsiniz. Cilt tipi belirleme testi için kullanabileceğiniz birkaç basit yöntemden ilki kâğıt peçete testidir. Kâğıt peçeteyi burun ya da alın bölgesinin üstünde birkaç dakika tuttuktan sonra ne kadar yağlandığına bakabilirsiniz. Eğer peçetede çok fazla yağ varsa yağlı cilt tipine sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Devamını Oku
12.09.2024
Mor Şampuan Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Mor Şampuan Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Günümüzde saç bakımında oldukça sık tercih edilen mor şampuan temelde sarı ve turuncu tonları nötralize etmeye ve dolayısıyla saç renginde dengeli bir görünüm yaratmaya yardımcı olan ürünlerdir. Mor şampuan özelliği gereği içerisinde mor pigmentler barındırır. İçeriğindeki özel formül sarı ve turuncu tonlarla zıtlık oluşturur ve bu sayede saç rengi dengeli olur. İstenmeyen turuncu ve sarı tonlar nötralize edilmiş olur. Daha dengeli, güzel ve canlı bir saç görünümü ortaya çıkar. Özellikle küllü görünüm ile son derece alımlı ve estetik bir saç şekli görülür.

Devamını Oku
12.09.2024
Hyaluronik Asitin Cilt İçin Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik Asitin Cilt İçin Faydaları Nelerdir?

Hyaluronik asit,  göz sıvıları ve eklem içlerinde bulunan, aynı zamanda cilt dokusunda şeker molekülü olarak da görülen doğal olarak vücut tarafından üretilen yapışkan ve kaygan bir madde olarak kabul edilebilmektedir. Egzama ve sedef gibi hastalıkların cilt üzerinde verdiği rahatsızlığı azaltarak çok daha rahat bir hale gelmesinde de etkili bir maddedir. 

Devamını Oku
20.07.2024
Biotin Nedir ve Ne İşe Yarar? Biotin İçeren Saç Bakım Ürünlerinin Faydaları 

Biotin Nedir ve Ne İşe Yarar? Biotin İçeren Saç Bakım Ürünlerinin Faydaları 

Biotin,  güzellik vitamini olarak da bilinen ve özellikle tırnak ve saç vitamini olarak güçlendirme etkisi ile bilinen ürünün düzenli kullanım sonrasında çok kısa süre içerisinde etkilerini göstermesi mümkündür. H vitamini ve B vitamini olarak da yoğun bir içeriğe bağlı olarak adlandırılan ve güncel olarak alan içerisindeki etkilerinin bilinmesi ile çok daha sağlıklı bir hale gelen ürünün kimyasal formülü sayesinde cilt üzerindeki nem dengesini ve esnekliği arttırabildiği de bilinmektedir. 

Devamını Oku
20.07.2024
Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri

Ağız yarası,  yanakların iç kısmı ve diş etleri de dahil olmak üzere dil ve dil altı bölgelerinde de görülebilen tüm ağız içinde varlığını sürdüren iltihaplı bir şişlik olarak tanımlanabilir. Mukozal olarak ağız içinde hasarlar ortaya çıkartan yara tat alma sıkıntısı yaratırken aynı zamanda ağrılı veya acılı durumlarda ortaya çıkartabilir. Küçük görünümleri ile ülser ve enfeksiyon olarak da adlandırılan yaranın yaygın olma sebepleri ise değişiklik gösterebilir.

Devamını Oku
20.07.2024
Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesine Karşı Etkili Ürünler

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesine Karşı Etkili Ürünler

Saç dökülmesi, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres, yetersiz beslenme ve tıbbi durumlar gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Saç dökülmesini önlemek ve saç sağlığını desteklemek için şampuanlar, serumlar, vitamin takviyeleri ve doğal yağlar gibi etkili ürünler kullanılabilir. Bu blog yazısında, saç dökülmesinin nedenlerini ve bu duruma karşı kullanılabilecek en etkili ürünleri inceleyeceğiz.

Devamını Oku
16.07.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.